Blogi: Data auki ja ympäristöteot näkyviksi – Kokeilukulttuuria Ilmastokumppaneissa

”Visualisoinnin tarkoitus on tuottaa ymmärrystä ei sanoja” kiteytti informaatiomuotoilija Juuso Koponen Ben Shneidermanin sanoilla. Twitteri laulaa Forum Viriumin järjestämässä ”Visualisoinnin ABC –työpajassa. Työpaja järjestettiin osana Ilmastokumppaneiden ”Ympäristöteot näkyviksi” – kampanjaa, johon osallistuivat Gasum, Itella, LähiTapiola ja VR.

Ilmastokumppaneilla on yhteensä yli 200 ilmastonmuutoksen hillintään tähtäävää tavoitetta, joiden toteutumisesta halusimme kertoa helsinkiläisille helposti ymmärrettävällä tavalla. Järjestimme kilpailun, jossa pyysimme tiedon visualisoijia kertomaan ympäristötekojen tarinan yritysten antamien tietojen perusteella. Kilpailu herätti kiinnostusta ja työpaja täyttyi nopeasti. Saimme Facebook tykkääjiä nopeasti lähes 200 ja www-sivuillakin vieraili kuukaudessa noin 500 kävijää.

Viimeiseen saakka jännitin miten kokeilumme onnistuu. Viimeistään työpajan aikana osallistujille selvisi, että todellisuus on aina usean muuttujan summa. Aloimme ymmärtää, miksi hyvienkin tekojen esittäminen julkisuudessa on haasteellista. Aina löytyy joku tarkastelukulma, mistä katsottuna tietoja voi tulkita hyvin erilailla. Juuri siksi halusimme tehdä tämän kilpailun. Kuka näkee annetuissa tiedoissa jotain sellaista, mitä muut eivät? Ketä tulkinta miellyttää, kuka kritisoi tai voiko joku jopa närkästyä tiedon tulkinnasta? Ihan helppoa se ei ainakaan ole.

Sunnuntai-iltana dead linen lähestyessä mietin, voisiko tehtävä kuitenkin olla liian haasteellinen opiskelijoille. Palkintona oleva Pelagonin pyörä oli selvästi suunnattu nuoremmalle väestölle, joten oletin osallistujien sijoittuvat alle kolmikymppisten ryhmään. Itse en ollut sellaisesta retro-ihmeestä aikaisemmin kuullutkaan. Oliko tehtävänanto ollut tarpeeksi selkeä? Kymmenen sekunnin video on lyhyt aika kertoa isoja asioita.

Onneksi jännitin aivan turhaan. Voittaja Chris Holtslagin video oli Juuso Koposen sanoin ”erinomaisesti viimeistelty ja visualisoinnin sisältämä tietomäärä on sopivassa suhteessa siihen, mitä näinkin lyhyessä ajassa ehtii esittämään. Työ on havainnollinen ja selkeä, sekä visuaalisesti miellyttävän näköinen”.

Muistin, että tätä on uusien asioiden kokeileminen: innostumista, jännitystä, joskus epäonnistumista ja ennen kaikkea onnistumista. Kaikkea sopivassa suhteessa, jotta uskaltaa taas kulkea uutta kohti. Tämä kokeilu jää tosin elämään, muokkautuen aina vaan paremmaksi.

Vielä loppuun viisaita sanoja:
”Grafiikan tarkoitus ei ole tehdä luvuista ’kiinnostavia’ vaan muuttaa kuvattava aihe visuaaliseen muotoon, josta ihmisaivot pystyvät löytämään merkityksiä.”
— Albero Cairo
Mira Jarkko