Osallistu lämpökamerakuvauksiin – torjut ilmastonmuutosta Helsingissä

lämpökuvaus

Helsingin suunniteltu lentokuvausalue.

Kutsumme vapaaehtoisia helsinkiläisiä asukkaita, yrityksiä ja yhteisöjä osallistumaan Helsingissä loka-marraskuussa 2014 suoritettaviin lämpökamerakuvauksiin. Osallistuminen on helppoa: mittaat kotisi lämpötilan yhtenä yönä ja selvität kotisi kattorakenteen. Sitten lähetät tiedot meille Helsingin kaupungin ympäristökeskukseen vaivattomasti netissä tai meidän maksamassamme kirjeessä. Osallistumalla autat helsinkiläisiä parantamaan kotiensa lämmöneristystä, pienentämään lämmityslaskuaan ja torjumaan ilmastonmuutosta. Lisäksi osallistujien kesken arvotaan elokuvalippuja, Globe Hopen, Lippupalvelun, Uusix-verstaan ja Elämysmatkojen lahjakortteja.

Itse kuvaukset tehdään pienlentokoneella Helsingin yllä loka-marraskuussa.  Lämpökamerakuvauksilla kartoitetaan Helsingin kaupunkialueen kattojen hukkalämpökohteet. Tiedot on tarkoitus avata kartalla kaikkien helsinkiläisten käyttöön kattojen lämmöneristyksen parantamiseksi.  Sinun apuasi tarvitaan tulosten laadun parantamiseksi.

Keitä toivotaan osallistujiksi?

Osallistujiksi toivotaan omakoti-, paritalo- ja rivitaloasukkaita sekä asukkaita, jotka asuvat kerrostalonsa ylimmässä kerroksessa. Mukaan toivotaan myös helsinkiläisillä työpaikoilla työskenteleviä, joilla on pääsy rakennuksen ylimpään kerrokseen tai ullakolle. Ylimmät kerrokset ovat oleellisia sen vuoksi, että lämmin ilman nousee ylöspäin ja siksi karkaa osittain katon kautta, jonka lämpötilaa lentokoneet kartoittavat. Osallistujien täytyy omistaa tavallinen sisälämpömittari.

Mitä osallistujien täytyy tehdä?

Vapaaehtoisten osallistujien tehtävänä on ensinnäkin selvittää itse tai tarvittaessa esimerkiksi isännöitsijän kautta, millainen kattorakenne rakennuksessa on (mm. materiaali, kaltevuus, eristeet). Tätä varten osallistumiseen sitoutuneet asukkaat saavat kotiinsa postitse kyselylomakkeen, joka voidaan täyttää paperilla tai sähköisesti. Lämpökamerakuvausta edeltävänä iltana osallistujat saavat tekstiviestin, että lämpökamerakuvaus suoritetaan tänä iltana, ja osallistujien tulee kirjata oman kotinsa lämpötila ylös klo 22-04 välisenä aikana sekä mahdollisuuksien mukaan myös ullakolla oleva lämpötila. Tarkka kuvauspäivämäärä selviää vasta sääolojen perusteella Ilmatieteen laitoksen ennusteen perusteella (vaatimuksina muun muassa pouta ja  alle viiden asteen yölämpötila).

Mitä hyödyn osallistumisesta?

Osallistujat pääsevät vaikuttamaan Helsingissä suoritettavien lämpökamerakuvausten luotettavuuden parantamiseen. Kattojen lämpöhukkakohteiden löytäminen puolestaan parantaa mahdollisuutta tehdä energiaa säästäviä korjauksia ja siten pienentää myös lämmityskustannuksia kiinteistöissä. Osallistujat saavat muiden tapaan myös oman rakennuksensa lämpötiedot kartalla, kun tiedot julkaistaan vuonna 2015. Vastaukset palauttaneiden kesken arvotaan myös x kpl elokuvalippuja sekä xx.

Kuka mittaukset suorittaa?

Helsingin lämpökamerakuvaukset rahoittaa Euroopan Unioni Decumanus-projektin puitteissa ja työn suorittaa eurooppalaisissa kaupungeissa vastaavanlaisia kuvauksia tehnyt Eurosense. Helsingin lämpökamerakuvauksia koordinoivat yhteistyössä Helsingin kaupunki ja HSY.

Ilmoita halusi osallistua lämpökamerakuvauksiin sähköpostilla: petteri.huuska@hel.fi. Tai ilmoittaudu suoraan tämän linkin kautta: https://digiumenterprise.com/answer/?sid=1218995&chk=GSHRCNMS

Lisätietoja:

Ympäristösuunnittelija
Petteri Huuska
09 310 28905
etunimi.sukunimi@hel.fi