Viikin ympäristötalolle palkinto – Suomen energiatehokkain ja viihtyisin toimisto

Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen toimitalo Viikin ympäristötalo valittiin eilen 2. lokakuuta voittajaksi ”Suomen viihtyisin ja energiatehokkain toimisto 2014” -kilpailussa.  Palkinnon luovuttivat kilpailun järjestäjät Energiaviisaan rakennetun ympäristö aika ERA 17 ja Green Building Council Finland.

Loistava työilmapiiri

”Ympäristötalo on Suomen ekotehokkain toimistorakennus ja se näkyy myös työntekijöidemme hyvinvoinnissa. Yli 160 asiantuntijan työyhteisömme ilmapiiri on loistava, sillä työntekijät otettiin vahvasti mukaan jo rakennuksen suunnitteluprosessiin. Työtiloja on helppo muokata ja sosiaalitiloissa syntyy luontevia kohtaamisia työpäivän aikana. Kesäkaudella kattoterassimme viljelmät tuottavat lounassalaatin ainekset halukkaille”, palkinnon vastaanottanut Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen ympäristönsuojelupäällikkö Päivi Kippo-Edlund sanoo.

Kilpailun raati perusteli valintaa näin:

”Luokassa kiinteistösähkö + käyttäjäsähkö + lämmitys + käyttäjätyytyväisyys voittajaksi selviytyi Viikin ympäristötalo, joka on valmistunut vuonna 2011. Osa Helsingin yliopiston ympäristötieteiden laitoksen henkilökunnasta toimii Viikin ympäristötalossa. Lisäksi talossa sijaitsee Helsingin kaupungin ympäristökeskus. Uusi teknisiä ratkaisuja talossa on runsaasti, muun muassa kalliojäähdytyksen käytössä on 25 maakaivoa ja ikkunoissa on lämpölasit. Aurinkopaneeleja on yhteensä noin 600 neliötä, joista valtaosa on julkisivulla. Niiden teoreettinen huipputeho on 60 kWp. Rakennuksen katolla on neljä pientä tuuliturbiinia ja loput tarvittavasta sähköstä ostetaan tuulisähkönä. Sisäympäristökyselyssä  tyytyväisimpiä oltiin valaistukseen, mutta jälleen kerran raati löysi parannettavaa ääniolosuhteista. Raati arvosti energiapihiyden lisäksi käyttäjätyytyväisyyden kaikkien osa-alueiden tasaista hyvyyttä. Näitä molempia tekijöitä raati piti yhtä tärkeinä.”

Ekoratkaisut tulivat halvaksi

ERA17 ja Green Building Council Finlandin Suomen viihtyisin ja energiatehokkain toimisto 2014 -kilpailun tarkoituksena oli haastaa alan toimijoita tarjoamaan yhä energiatehokkaampia ja samaan aikaan yhä viihtyisämpiä toimitiloja. Kilpailun raadissa toimivat Helena Säteri (Ympäristöministeriö), Tarmo Pipatti (Rakennusteollisuus RT ry), Leena Karessuo (Kuntaliitto), Mikko Nousiainen/Helena Kinnunen (RAKLI), Auri Häkkinen (Rakennuslehti) sekä Heli Kotilainen (Green Building Council Finland).

Ympäristötalon suunnitteli ja rakennutti HKR-Rakennuttaja.

”Viikin ympäristötalossa tehtiin kaikki ekologiset ratkaisut viimeisen päälle hyvin. Silti ne eivät nostaneet talon hintaa kuin 3-4 prosenttia. Lisäksi ekoinvestoinnit maksavat itsensä takaisin jo 10-15 vuodessa. Tämän jälkeen ympäristötalo alkaa tuottaa ”voittoa”, muun muassa aurinkopaneelien sähköntuotannon ansiosta”, ympäristönsuojelupäällikkö Päivi Kippo-Edlund sanoo