Ilmastokatu IsoRoballe ja Tikkurilaan

IMG_3170Millainen olisi ekotehokas terassi olutravintolassa? Ilmastokaduilla etsitään ratkaisuja, joilla Iso-Roban ja Tikkurilan keskustan energiankulutusta pienennetään vähintään 20 prosenttia ja samalla lisätään alueiden elinvoimaisuutta sekä viihtyvyyttä.

Helsingin Iso Roobertinkadulle ja Vantaan Tikkurilan keskustaan perustetaan Ilmastokatu. Ilmastokaduilla etsitään ratkaisuja, joilla alueiden energiankulutusta pienennetään vähintään 20 prosenttia ja samalla lisätään alueiden elinvoimaisuutta sekä viihtyvyyttä. Ilmastokadut toimivat kokeilualustoina, joilla myös asukkaat ja yritykset ovat mukana kehittämässä ilmastoystävällisiä palveluita tai tuotteita.

Hankkeessa mitataan esimerkiksi Ilmastokatujen rakennusten energiankulutusta ja kasvihuonekaasupäästöjä, sekä selvitetään aurinkopaneeleille sopivat pinnat. Tämä auttaa alueen asukkaita ja yrityksiä sekä ratkaisujen tarjoajia löytämään sopivia keinoja päästöjen vähentämiseksi.

Hankkeessa järjestetään myös suunnittelukilpailu, jossa etsitään uudenlaista ekotehokasta ravintolan terassia pimeneviin syysiltoihin. Myös jo ennestään olemassa olevia ilmastoratkaisuja muokataan elävään kaupunkiympäristöön sopiviksi.
Ilmastokatu-hanke kutsuu mukaan ratkaisujen tarjoajia sekä tarvitsijoita. Hanke etsii uusille ratkaisuille ja toimintamalleille testaajia, eli taloyhtiöitä, asukkaita tai yrityksiä. Yritykset voivat kehittää ja kokeilla ilmastoystävällisiä tuotteitaan aidossa kaupunkiympäristössä yhdessä loppukäyttäjien kanssa. Näin Ilmastokaduista tulee uudenlaisia referenssialueita sekä yrityksille että kaupungille myös kansainvälisesti.
Iso-Roban Ilmastokatu avataan tiistaina 22.9.

Helsingin ja Vantaan kaupungit ovat sitoutuneet tavoitteissaan kasvihuonekaasujen vähentämiseen ja kehitykseen kohti hiilineutraaliutta. Kaupungit voivat saavuttaa nämä tavoitteet ainoastaan yhdessä asukkaiden ja yritysten kanssa.

Ilmastokatu-hankkeen toteuttavat Helsingin ja Vantaan kaupungit, Green Building Council Finland, Helsingin seudun ympäristöpalvelut ja Aalto-yliopisto.
Ilmastokatu-hanke saa rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta ja on osa 6Aika -strategiaa. https://6aika.fi/