Rakennusten lämpöhukka ja aurinkoenergiapotentiaali kartalle Helsingissä

lampokuvaus_karttaHelsinkiläisten mahdollisuudet arvioida oman rakennuksensa energiankulutusta ja tuottaa uusiutuvaa energia paranivat merkittävästi, kun EU-hankkeen myötä monia tietoja saatiin kartalle.

Nyt on kenen tahansa helsinkiläisen asukkaan tai yrityksen mahdollista katsoa rakennuksensa katon hukkalämpö sekä aurinkoenergiapotentiaali sekä muutamia muita aineistoja. Aineistot löytyvät HSY:n palvelimelta osoitteesta https://kartta.hsy.fi   ja tiedot ovat saatavilla myös avoimena datana.

Rakennusten kattojen lämpöhukka

Helsingin rakennusten kattojen hukkalämpökartta perustuu Helsingin kaupunkialueen lämpökamerakuvauksiin viikonloppuna 14-15.3.2015. Tulosten luotettavuuden tueksi saatiin yli sata vapaaehtoista helsinkiläistä mukaan mittaamaan rakennustensa lämpötiloja yläkerrassa, vintillä ja talonsa ulkopuolella. Lämpömittausten avulla saatiin kattojen lämpötilat kalibroitua. Lämpökartan on tuottanut hankkeessa mukana oleva belgialainen paikkatietopalveluihin erikoistunut yritys Eurosense.

Hukkalämpökartalla lämpöhukat on merkitty värikoodilla ja niiden tulkinta edellyttää värejä tulkitsevan avaimen käyttöä. Tulkintaan vaikuttaa kattomateriaali, katon kaltevuus sekä ullakon lämpötila. Hukkalämpökartasta ollaan tekemässä myös tulkintaa helpottavia visualisointeja.

Rakennusten aurinkoenergiapotentiaali

Toisesta tuoreesta kartta-aineistosta löytyy Aurinkopaneeleille sopivat sijainnit pääkaupunkiseudulla. Datasta käy ilmi potentiaaliset paikat aurinkopaneelien käyttöönottoon sekä laskennallinen aurinkoenergian tuotto vuodessa (MWh/a).

Katon osa sopii aurinkopaneeleille, jos se saa säteilyä yli 847 kWh/m2/vuosi, yhtenäistä riittävästi säteilyä saavaa pinta-alaa on vähintään 5 m2 ja etäisyys katon reunasta on yli 0,5 metriä.

Valmistuneet tietoaineistot ovat osa Decumanus EU-hanketta, jossa tuotetaan ympäristön kannalta kestävää päätöksentekoa tukevia palveluita. Hanketta koordinoi Suomessa HSY tiiviissä yhteistyössä Helsingin ja muiden pääkaupunkiseudun kaupunkien kanssa.

Petteri Huuska

Lisätietoja:
Outi Kesäniemi (@hsy.fi)
Petteri Huuska (@hel.fi)