Ilmastokumppanit palkitsi viisi parasta ilmastotekoa: kestäviä ruokavalintoja ja lähienergiaa

Palkitut_tuomarit_1__webiso

Ilmastokumppaneiden asiantuntijaraati valitsi viime viikolla Ilmastokumppaneiden  vuosiseminaarissa vuoden viisi kiinnostavinta yritysten ilmastotekoa Helsingissä. Allas Sea Pool:illa pidetyn ilmastokumppanien vuosiseminaarin yhteydessä jaetut palkinnot saivat CGI, Lassila & Tikanoja, St1, Gaia ja Kesko.

Palkitut ilmastoteot liittyivät teemoiltaan ruokaan ja uusiutuvaan energiaan. Ruokasektorilta palkittiin kaksi työkalua suurkeittiöille: toisen avulla saadaan lisää satokausiruokaa suurkeittiöihin (CGI), ja toinen on sovellus, joka auttaa vähentämään ruokahävikkiä (Lassila & Tikanoja).

ST1 palkittiin Lähienergialaitos-konseptista, joka mahdollistaa kiinteistöjen paikallista energian hyödyntämistä. Keskon palkinnon aiheena oli erityisesti Tammiston Citymarketin katolle rakennettu Suomen suurin kiinteistökohtainen aurinkovoimala. Gaia puolestaan palkittiin Tansaniassa käynnistetystä kestävän puuhiilen hankkeesta, jossa metsäkatoa aiheuttavaa puuhiiltä korvataan maatalouden jätteistä valmistetulla korvaavalla tuotteella.

Palkittujen ilmastotekojen teemat kertovat myös tulleiden ehdotusten teemoista. Viidestätoista tulleesta ehdotuksesta eniten oli juuri uusiutuvaan energiaan ja energiansäästöön liittyviä ratkaisuja. Toiseksi eniten tuli kestävään ruokatalouteen liittyviä ehdotuksia. Loput ehdotukset liittyivät tuotteiden elinkaariarviointiin, myrkyttömiin rikkakasvintorjuntamenetelmiin, vihreään asfalttiin tai liikenteen polttoaineisiin. Erityisesti liikkumisen teemaan kuuluvien ehdotusten vähäisyys oli huomionarvoista. Yleisön joukosta vihjailtiinkin lopussa, että niitä on tulossa kyllä ensi vuonna, mikäli kisa taas järjestetään

Raadissa toimivat Tiina Kähö Smart & Clean säätiöstä, Jyri Seppälä SYKEstä sekä Tapio Tuomi lähienergialiitosta.

Ilmastokumppaneiden Ilmastoteot ja -ratkaisut -seminaarin esitykset löytyvät täältä.