Ilmastokumppanien aamukahvit Mini Dome of Visions’ssa

21766474_1607826479301454_9177853951353067013_n

NCC:n Mini Dome of Visions Teurastamolla (Kuva: Sonja-Maria Ignatius)

Ilmastokumppanit tutustuivat NCC:n Mini Dome of Visions’iin aamukahvitilaisuudessa 26.9. Läpinäkyvä, kymmenmetrinen kupoli ei voinut jäädä huomaamatta syksyisellä Teurastamon pihalla. Rakennuksen kehys on ympäristöystävällisesti kasvatettua puuta ja itse kupoli on valmistettu levyistä leikatusta polykarbonaatista. Kyseessä on tilapäinen rakennus, joka haastaa pohtimaan, mitä on kestävä kaupunkitila ja kestävä rakentaminen. Se sopii erityisen hyvin kaupunkien työmaille ja rakennusten välisille käyttämättömille tiloille tilapäiseksi rakennukseksi. Aamukahveilla esitettiin myös, että Dome of Visions sopisi kehitettäville asemanseuduille ihmisten kohtaamispaikaksi. Läpinäkyvän kupolin sisällä on erilainen tunnelma ja kosketus ympäristöön kuin umpinaisessa rakennuksessa. Mini Dome of Visions on nähtävillä Teurastamolla Lähiöfestin ajan.

Teurastamollla oleva kupoli on pienempi versio varsinaisista Dome of Visions-rakennelmista, joiden sisällä voi olla talo. Kupoli suojaa taloa ja toimii kasvihuoneena tarjoten suotuisan pienilmaston esimerkiksi kotitarveviljelyyn pohjoismaisissa olosuhteissa. Kupolin olosuhteita mitataan erilaisissa tutkimushankkeissa. Dome of Visions toimii kohtaamispaikkana ja tuo ihmiset yhteen.

Aamukahveilla pohdittiin kestävää rakentamista eri näkökulmista: Miten rakentamiseen vaikuttaisi, jos EU:ssa otettaisiin käyttöön hiilivero 30 euroa/päästötonni? Entä miten vaikuttaisi, jos rakennusten kantavista rakenteista 50 prosenttia pitäisi olla puuta? NCC:n kestävän kehityksen liiketoimintajohtaja Jukka Viitanen totesi, että rakennusala vastaa merkittävistä ympäristövaikutuksista. Onneksi hyviä ratkaisuja löytyy jo, esimerkkinä kestävämpi asfaltti ja hulevesien hallintaa helpottava vettä läpäisevä asfaltti. Kestävää rakentamista edistäisi, jos merkittävät tilaajat, kuten kaupungit, suosisivat hankinnoissaan entistä johdonmukaisemmin kestävämpiä vaihtoehtoja.

Petteri Huuska kertoi tilaisuuden lopuksi, miten Helsingistä ollaan tekemässä maailman toimivinta kaupunkia ja hiilineutraalia vuoteen 2035 mennessä. Hiilineutraali ja ilmastonkestävä Helsinki tehdään yhdessä, ja Dome of Visions’n kaltaiset ratkaisut ovat erittäin tervetulleita.

Tilaisuuden materiaalit:

Jukka Viitanen (NCC Group) / Ratkaisuja rakennetun ympäristön ilmastonmuutoksen hillintään ja sopeutumiseen
Petteri Huuska (Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut) / Helsinki hiilineutraaliksi 2035: millä keinoin?

Lisätietoja:
Mini Dome of Visions