Ympäristöteot näkyviksi – datavisualisointeja kaupunkinäytöillä

kaupunkinaytto3Ilmastokumppaneiden ja Forum Virium Helsingin Ympäristöteot näkyviksi –visualisointikilpailussa haettiin videomuotoisia visualisointeja mukana olevien yritysten data-aineistoista. Kilpailu järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Kilpailuaikaa oli kuukauden verran ja kilpailu oli käynnissä maaliskuun ajan.

Kuva: Kilpailu oli esillä maaliskuun ajan myös samoilla katunäytöillä jonne voittajatyöt tulivat näkyviin.

Ilmastokumppanien yhteistyöyritykset Itella, VR, Gasum ja LähiTapiola antoivat käyttöön dataa siitä, miten he toteuttavat ympäristönäkökulmaa toiminnassaan. Haasteena kisaajille oli toteuttaa näiden pohjalta videomuotoisia visualisointeja.

” Yrityksen datan avaaminen suurelle yleisölle lisää läpinäkyvyyttä ja herättää luottamusta. Se on myös rohkeaa, koska tietoja voidaan tulkita monella tavalla. Hyviäkään asioita ei aina uskalleta tuoda julkisuuteen ja siksi halusimme kokeilla tällaista konseptia kumppaneidemme kanssa”, summaa Ilmastokumppaneiden Mira Jarkko.

Osana kilpailua järjestettiin myös avoin Tiedon visualisoinnin ABC –työpaja, jonka tavoitteena oli madaltaa osallistumisen kynnystä myös ensikertalaisille visualisoijille. Informaatiomuotoilija Juuso Koposen vetämässä työpajaosuudessa mentiin syvemmälle visualisointien historiaan esimerkkien ja ryhmätyöskentelyn avulla. Työpaja oli tupaten täynnä ja innosti osallistujia osallistumaan sekä seuraamaan kampanjaa sosiaalisessa mediassa.

Tehtävänanto osoittautui kuitenkin haastavaksi, ja kilpailutöitä saatiin kourallinen. Voittajatyöksi näistä valikoitui Chris Holtslagin visualisointi Itellan datasta. Palkintona Chris saa Pelagon kaupunkifillarin.

”Chris Holtslagin video on erinomaisesti viimeistelty ja visualisoinnin sisältämä tietomäärä on sopivassa suhteessa siihen, mitä näinkin lyhyessä ajassa ehtii esittämään. Työ on havainnollinen ja selkeä, sekä visuaalisesti miellyttävän näköinen”, kommentoi tuomariston jäsen, Juuso Koponen.

Kunniamaininnan sai lisäksi Iina Lehto, joka teki työnsä Gasumin aineistosta. Iina halusi videollaan tuoda esiin, mitä biokaasu on ja miten paljon biokaasua käytetään.

Voittajatyö sekä kunniamaininnan saanut työ saavat palkintojen lisäksi myös näkyvyyttä kaupungin ulkonäytöillä. Näitä 10 sekunnin mittaisia videoita voikin bongailla Helsingin katukuvassa ensi viikon ajan.

Tuomaristo keskusteli innokkaasti kilpailun kehitysmahdollisuuksista ja Ilmastokumppaneilla on kiinnostusta jatkaa visualisointihaasteilla myös tulevina vuosina, ehkä vielä enemmän vuorovaikutteisempana, esimerkiksi kurssimuotoisena kokonaisuutena.

Voittajatyö: Itella, Chris Holtslag
https://vimeo.com/90625044

Kunniamaininta: Gasum, Iina Lehto
https://vimeo.com/90625395